Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-05-08@16:15:09 GMT

روایتی از بخش کرونای بیمارستان کودکان تبریز

تاریخ انتشار: ۱۲ مرداد ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۸۸۲۹۶۸۶

روایتی از بخش کرونای بیمارستان کودکان تبریز

ایسنا/آذربایجان شرقی بخش کرونا جدا از همه‌ی بخش‌ها است و کودکان مشکوک به کرونا و یا مبتلای قطعی، روی تخت دراز کشیده و بی‌حوصله به ورود تیم دو نفره غریبه غیر از کادر درمان نگاه می‌کنند، بخش کودکان مبتلا به کرونا خط بطلانی است بر روی باورهایی که می‌گویند «کودکان، به کرونا مبتلا نمی‌شوند».

ورود به بخش کرونا ممنوع است، پس از کسب مجوز و پوشیدن لباس مخصوص وارد بخش می‌شویم، تحمل این لباس‌ها حتی برای 20 دقیقه‌ای که در بخش مخصوص کرونا مشغول تهیه گزارش هستیم، بسیار سخت بوده و گرمای هوا هم آن را طاقت فرساتر کرده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

آنچه که بخش کرونای کودکان را از سایر بخش‌ها متمایز کرده، مهربانی غیرقابل وصف پرستارانی است که درد کودکان را به جان می‌خرند و همدم لحظه‌های مادران دردمندی هستند که غربت کرونا آن‌ها را از دیدار با اعضای خانواده بی‌نصیب کرده است.

به گزارش ایسنا، پرستاران بخش همگی از اینکه تعدادی از کودکان هم به دنبال ابتلا به کرونا در بیمارستان‌ها بستری می‎شوند، ناراحت هستند، چرا که دیدن هر فردی بر روی تخت بیمارستان به ویژه کودکان بسیار ناراحت کننده است. بخش کودکان آنطور که از بیرون قضاوتش می‌کنند، نیست و مهربانی از در و دیوار آن می‌بارد، اما حتی فضای مساعد و دیوارهای نقاشی شده آن هم نمی‌تواند کودکان را متقاعد کند، بچه‌ها فقط دوست دارند هر چه سریع‌تر به خانه برگردند، آن‌ها حتی با دوربین هم قهر هستند و دوست ندارند تصویرشان بر روی تخت بیمارستان ثبت شود.

از ابتدای شیوع پاندمی کووید19 حدود 60 کودک مشکوک یا مبتلا به کرونا در بخش کرونای بیمارستان کودکان تبریز بستری شده‌اند که همگی با بهبودی نسبی ترخیص شده‌اند و هیچ کودکی در این بخش بر اثر ابتلا به کووید19 فوت نشده است.

هم اکنون، شش کودک در بخش کرونای مرکز آموزشی درمانی کودکان تبریز بستری بوده و ابتلای قطعی چهار نفر از آن‌ها تایید شده است و دو نفر از آنان مشکوک و منتظر دریافت نتیجه نمونه‌گیری هستند، بخش کرونای این بیمارستان از دهم اسفند ماه سال گذشته ایجاد شده، اما مورد مثبتی در اسفند ماه وجود نداشته است، موارد مثبت بیماری از فروردین ماه و اردیبهشت ماه سال جاری به بیمارستان مراجعه کرده‌اند.

کودکان مبتلا به کرونا فقط اهل تبریز نیستند و بیمارانی از شهرستان‌های آذربایجان شرقی و استان‌های همجوار  از جمله شهرستان مراغه، عجب شیر، هوراند، کلیبر و بوکان نیز در این بخش بستری شده‌اند، این بیمارستان، بخش ریفرال شمالغرب کشور نیز به شمار می‌آید.

حدود 13 پرستار، شش کمک بهیار و چهار نیروی خدماتی در بخش کرونای بیمارستان کودکان تبریز مشغول ارائه خدمات به کودکان مبتلا به کووید19 هستند و خانم زیبا حق شناس، سرپرستار بخش کرونا هم ما را در تهیه این گزارش همراهی می‌کند و از تجارب پنج ماه خدمت در خط مقدم مبارزه با کرونا به خبرنگار ایسنا می‌گوید: بخش کرونا به دو قسمت تقسیم شده، یک قسمت آن به موارد مشکوک و قسمت دیگر هم به موارد مثبت اختصاص داده شده و احتیاط‌های لازم در خصوص موارد مشکوک هم رعایت می‌شود که پوشیدن گان و استفاده از ماسک از آن جمله هستند. در ابتدا از ماسک n95 استفاده می‌شد، اما الان از ماسک معمولی استفاده می‌کنیم، ماسک n95 برای وقتی مناسب است که فاصله با بیمار خیلی نزدیک باشد، همچنین اگر بیماری بدحال بوده و استفراغ داشته باشد، از روکفشی هم استفاده می‎شود.

وی می‌افزاید: دست‌ها مهم‌ترین منبع آلودگی در انتقال بیماری کووید19 هستند، از این رو استفاده از دستکش برای کادر درمان ضروری است، چرا که هر لحظه امکان برخورد با ترشحات آلوده بیمار وجود دارد و رعایت بهداشت و شست و شوی مکرر دست در مراقبت از بیماران کرونایی بسیار مهم است.

وی ادامه می‌دهد: متاسفانه تعداد کودکان مبتلا به کرونا پس از اظهارات اولیه مبنی بر آلوده نشدن کودکان، زیادتر شده و در برخی موارد، بیماران بدحال هم در بین آنان دیده می‌شود. با توجه به بی‌قراری کودکان و بار روانی ناشی از بیماری بر روی بچه‌ها، سعی می‌کنیم تا جایی که امکان دارد، مادران هم کنار بچه‌ها باشند، چرا که در مورد کودکان مبتلا به کرونا با مسایلی مواجه هستیم که در مورد مبتلایان بزرگسال وجود ندارد.

حق شناس اظهار می‌کند: کودکان مبتلا به کرونا نباید در سالن تردد داشته باشند و درها هم باید بسته باشند، این محدویت‌ها از نظر روحی و روانی مشکلاتی را برای کودکان که در سن فعالیت بوده و به محیط خانواده عادت کرده است، ایجاد می‌کند، وصل کردن سرم و نمونه‌برداری از بینی و گلوی این کودکان پروسه‌ای بسیار دردناک و تجربه‌ای بد برای آنان است.

وی ادامه می‌دهد: به خانواده‌ها توصیه می‌کنیم از رفتن به مراسم‌های جشن و سرور یا ختم و عزا خودداری کنند و اگر حضورشان در این مراسمات ضروری است، کودکان را همراه خودشان نبرند، از برخی والدین می‌شنویم که بچه لباس نداشت و برای خرید لباس بچه را به بازار بردم، این در حالی است که سلامتی با لباس کهنه بسیار بهتر و ارزشمندتر از بیماری با لباس تازه است، با توجه به اینکه کرونا سنگین بوده و به طرف پایین سر می‌خورد، احتمال نشستن آن بر روی سر و صورت بچه‌ها به دلیل قد کوتاهشان زیاد است.

وی تاکید می‌کند: پروتکل‌های بهداشتی و استفاده از ماسک حتما باید در مورد کودکان هم رعایت شود، تمامی وسایلی که از بیرون به داخل خانه برده می‌شوند، باید ضدعفونی شوند، در برخی موارد مشاهده می‌کنیم که بچه‌ها در خیابان بدون ماسک در حال خوردن خوراکی هستند، این رفتار نادرستی بوده و کودکان را در معرض خطر قرار می‌دهد.

سرپرستار بخش کرونای بیمارستان کودکان تبریز، می‌گوید: بچه‌ها هر چند بدون علامت می‌توانند ناقل بوده و بزرگ‌ترها و افراد پرخطر مانند افراد مبتلا به پرفشاری خون و یا با سیستم ایمنی ضعیف و افراد چاق به ویژه پدربزرگ و مادربزرگ‌ها را آلوده کنند و بیماری در بزرگ‌ترها با علایم شدیدتری بروز کند، با توجه به شیوع تصاعدی بیماری، بهترین راه برای کنترل کرونا حذف رفت و آمدهای غیرضروری و تجمعات و خریدهای غیر ضروری است.

وی می‌افزاید: تمامی توصیه‌ها باید با جدیت دنبال شوند، به عنوان مثال لباس‌ها هنگام برگشتن از بیرون باید در گوشه‌ای از خانه و یا داخل کیسه و یا کاور نگهداری شده و از تکاندن لباس خودداری شود، چرا که این کار سبب پخش ویروس می‎شود، شست‌وشوی 20 ثانیه‌ای دست‌ها هم نباید فراموش شود. شاید پدران و مادران به دلیل تردد زیاد در بیرون از خانه یکی از اصلی‌ترین دلایل آلودگی باشند.

وی بیان می‌کند: استفاده از دستکش نباید ما را به اشتباه بیندازد، در برخی موارد با همان دستکش آلوده به هزار جا دست می‌زنیم، خود دستکش هم منبع آلودگی بوده و میزان ماندگاری ویروس بر روی دستکش بیشتر از عمر ماندگاری آن بر روی دست است.

وی می‌گوید: خریدها باید همگی ضدعفونی شده و کاور آن محصولات و اقلامی که قابلیت شست و شو ضدعفونی کردن ندارند هم باید عوض شود، مثلا جعبه شیرینی را دور انداخته و آن را داخل ظرف دیگری انتقال دهید. تمامی کیسه پلاستیک‌های خریدها هم باید دور انداخته شوند، در صورت رعایت موارد مذکور می‌توان تا حد زیادی از شیوع بیماری پیشگیری کرد.

حق شناس با بیان اینکه ابتلا به کرونا تجربه بسیار تلخی برای کودکان است، می‌گوید: در برخی موارد مجبور به ارائه مشاوره‌های روانشناختی به کودکان شده‌ایم، جدا شدن از جمع خانواده و محرومیت از دیدن تلوزیون و بازی با دوستان، کودکان را حساس کرده و تعدادی از بیمارانمان پس از دو روز بستری شدن در بخش، علایم بی‌قراری و استرس نشان می‌دهند. بستری شدن در اتاق دربسته و مواجهه کودک با افرادی ناشناس و ویزیت‌های مکرر همگی به کودک استرس وارد کرده و علاوه بر آسیب جسمی، آسیب‌های روانی را هم متوجه کودک می‌کند که ممکن است در طولانی مدت، بچه را مشکلاتی مواجه کنند.

وی اضافه می‌کند: کودکان تمایلی به پوشیدن لباس بیمارستان ندارند و لباس خودشان را دوست دارند و داخل آن راحت هستند، اما تا جایی که امکان دارد سعی می‌کنیم بچه‌ها را متقاعد کنیم تا از ماسک و لباس مخصوص بیمارستان استفاده کنند.

به گفته سرپرستار بخش کرونای بیمارستان کودکان تبریز، خوشبختانه تاکنون هیچ مورد فوتی در بین کودکان مبتلا به کرونا که در این بیمارستان بستری شده‌اند، دیده نشده است و مبتلایان با حال عمومی خوب و بهبودی از این بیمارستان ترخیص شده‌اند، تعدادی از بیماران که بدحال نبوده و نیاز به بستری ندارند هم باید دوران قرنطینه را در خانه‌هایشان سپری کنند.

وی خاطرنشان می‌کند: کودکانی که دوران قرنطینه را در خانه‌هایشان سپری می‌کنند هم باید در اتاقی جداگانه که هوا در آن جریان دارد، نگه داشته شده و از ماسک استفاده کنند، ظروف مورد استفاده این بچه‌ها هم باید جدا باشد، همچنین با توجه به وجود شواهدی مبنی بر دیده شدن ویروس در مدفوع، سرویس بهداشتی مشترک هم باید پس از هر بار استفاده، با وایتکس رقیق شده، ضدعفونی شود.

وی تاکید می‌کند: لباس‌های کودکان مبتلا به کرونا باید یا بلافاصله با آب داغ و ضدعفونی کننده شسته شده و یا بدون تماس با آن در کیسه پلاستیکی نگه داشته شده و پس از 24 ساعت شسته شوند، ضدعفونی هر سطحی که مبتلایان با آن تماس داشته‌‎اند، ضروری است. رفت و آمد به اتاق کودک مبتلا به کرونا باید به حداقل رسیده و توسط فرد واحد و مشخصی و با سلامتی کامل که ماسک بر دهان دارد، انجام شود. بهترین راه برای شستن و شوی دست‌ها، استفاده از آب و صابون است.

مراجعه اولین کودک مورد مثبت قطعی مبتلا به کووید19 در اول فروردین ماه

رئیس بخش کرونای مرکز آموزشی درمانی کودکان تبریز نیز در ادامه در گفت‌وگو با ایسنا با بیان اینکه کرونا بیماری نوپدیدی است که کل کشورهای جهان با درگیر هستند، اظهار می‌کند: روزهای اولی که نشانه‌های بیماری در کشور چین دیده شد، عده‌ای ادعا کردند که کودکان مبتلا نمی‌شوند و تئوری‌های مختلفی هم در این خصوص وجود داشت که واکسیناسیون کودکان و کسب ایمنی طبیعی در برابر بیماری از آن جمله بود تا اینکه پس از گذشت مدتی از مشاهده موارد مثبت بیماری در ایران، مواردی از کرونا در کودکان هم دیده شد.

دکتر شهرام عبدلی اسکوئی می‌افزاید: اولین کودک مورد مثبت قطعی مبتلا به کووید19 در اول فروردین ماه به ما مراجعه کرد که بسیار هم بدحال بود که پس از بهبودی از بیمارستان ترخیص شد و سپس با افزایش تعداد بیماران، موارد بیشتری در کودکان هم شناسایی و نظریه قبلی، باطل شد.

وی ادامه می‌دهد: شیوع بیماری در کودکان کم‎تر و تابلوی بیماری در بچه‌ها با بزرگسالان متفاوت بوده و در کودکان ملایم‌تر از افراد بالغ است، اما علایم بیماری در بچه‌ها هم مانند بزرگسالان زیاد بوده و از تب ساده تا سرفه، علایم تنفسی و حتی علایم گوارشی را شامل می‌شود.

وی متذکر می‎شود: با توجه به خفیف بودن علایم کرونا در کودکان، در بسیاری از موارد علایم این بیماری با علایم دیگر بیماری‌های شایع در بچه‌ها به اشتباه گرفته می‎شود، عفونت‌های ویروسی زیادی قبل از شیوع کووید19 وجود داشتند که منجر به علایم تنفسی می‌شدند، علایم خفیف کرونا مشکلات تشخیصی زیادی را ایجاد می‌کرد و بچه‌ها پس از آلودگی به ویروس به عنوان مخزنی برای آلودگی عمل می‌کردند.

عبدلی اسکوئی اظهار می‌کند: با توجه به افزایش موارد مثبت بیماری، تا هفته‌های گذشته هفت الی هشت مورد بیمار مشکوک و قطعی داشتیم که خوشبختانه همه‌گی با بهبودی کامل ترخیص شده‌اند، اگر فوتی‌ هم باشد به بیماری زمینه‌ای در کودکان مربوط می‌شود، موارد مبتلا به دیابت، نارسایی کلیه، بیماری قلبی و یا بیماری‌های عصبی در بخش کرونا بستری شده‌اند، اما معضلاتی که در بخش بزرگسالان وجود دارد، در بخش کودکان بسیار کم‌تر است.

وی ادامه داد: شهرستان‌ها به دلیل نداشتن بخش کرونای مجزا برای کودکان، موارد مشکوک و یا مثبت را به بیمارستان کودکان تبریز به عنوان مرکز ریفرال اعزام می‌کنند و یکی از دلایل تعدد بیماران شهرستانی نیز همین است، توصیه می‌کنیم اگر بیماری مشکل تنفسی جدی نداشته باشد، تا حد امکان در محیط خانه مراقبت شده و در محیط بیمارستانی بستری نشوند.

وی خاطرنشان می‌کند: توصیه‌های پیشگیرانه برای مراقبت از کودکان نیز مشابه توصیه‌ها برای بزرگسالان بوده و شستن دست‌ها مانند هر بیماری عفونی دیگری، مهم‌ترین راه پیشگیری است. استفاده از ماسک هم هنگامی موثر است که همه از آن استفاده کنند، در صورتیکه یک نفر از ماسک استفاده کند و یک نفر نه، کارایی ماسک هم کم می‌شود.

این متخصص اطفال تاکید کرد: در برخی موارد نمی‌توان توصیه کرد که از ماسک استفاده کنید، مثلا در مورد کودکان زیر دو سال، استفاده از ماسک توصیه نمی‎شود، چرا که استفاده از ماسک در کودکان زیر دو سال منجر به مشکلات تنفسی می‎شود، از این رو بهترین توصیه برای مادران و پدران این است که بچه‌ها را بیرون نبرند و در مواجهه با آلودگی قرار ندهند.

وی در خاتمه تاکید می‌کند: ذات بچه‌ها با شیطنت و کنجکاوی عجین شده است و نمی‌توان به آن‌ها گفت دست نزن، نرو و ماسک بزن، به همین دلیل بهتر است تا حد امکان از حضور در اجتماعات خودداری کرده و بچه‌ها را بیرون نبریم. از بین موارد مثبت بیماری در کودکان، کسانی هم بودند که بدون هیچ بیماری زمینه‌ای به دستگاه تهویه مکانیکی نیاز پیدا کرده و در آی سی یو بستری شدند.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: استانی اجتماعی کروناویروس کووید 19 كودكان کودکان مبتلا به کرونا موارد مثبت بیماری استفاده از ماسک بستری شده اند برخی موارد بخش کرونا کودکان هم ترخیص شد دست ها بچه ها بر روی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۸۲۹۶۸۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

۲ دلیل مهمِ افزایش آمار آبله‌ مرغان در ایران/ کدام کودکان آبله مرغان نمی‌گیرند؟

به گزارش خبرآنلاین، دبیر انجمن متخصصین بیماری‌های عفونی ایران می‌گوید: آبله‌مرغان، بیماری شایع کودکان است و به شدت مسری است. به طوری که اگر فرد سالم در تماس با یک بیمار مبتلا قرار گیرد، بیش از ۹۸ درصد احتمال دارد که مبتلا شود.

آبله مرغان، بیماری شایع کودکان است و با آن که بزرگسالان هم به آن مبتلا می‌شوند و اتفاقا عوارض و شدت بیماری در آنها بیشتر است، اما بیشترین شیوع آن در سنین ۵ تا ۱۰ سال است. امسال موارد ابتلای کودکان به آبله‌مرغان در کشور چشمگیر به نظر می‌رسد که البته طبق گفته مسئولان، با این حال این آمار به آمار سال ۱۴۰۲ نمی‌رسد. میزان ابتلا به این بیماری در اوایل فصل بهار و اواخر فصل پاییز سال گذشته افزایش بسیار چشمگیری یافت. به طوری که یکی از بیمارستان‌های کشور اعلام کرد میزان مراجعه کودکان مبتلا به آبله‌مرغان نسبت به سال گذشته (سال ۱۴۰۱) افزایش ۷ برابری داشته است. به گفته متخصصان، افزایش ناگهانی موارد ابتلا از پارسال تا کنون، دو دلیل بسیار مهم دارد؛ اول این که پاندمی کرونا به پایان رسیده و دیگر این که بیشترین شیوع این بیماری در فصل بهار است.

۲ دلیل مهمِ افزایش آمار آبله‌مرغان در کشور

دکتر آمیتیس رمضانی، متخصص بیماری‌های عفونی و دبیر انجمن متخصصین بیماری‌های عفونی ایران در این رابطه به همشهری آنلاین می‌گوید: بیشترین شیوع آبله‌مرغان در اواخر زمستان و اوایل فصل بهار است و همیشه همین طور بوده است. اما دلیل افزایش چشمگیر آمار این بیماری از سال گذشته تا کنون این است که در دوران پاندمی کرونا، ارتباط و تماس کودکان کاهش پیدا کرده بود و میزان ابتلا به آبله‌مرغان هم در سال‌های کرونا کاهش یافت. سال ۱۴۰۲ ارتباط کودکان به دلیل بازگشت به زندگی عادی افزایش یافت و به همین دلیل، میزان ابتلا به آبله‌مرغان نسبت به سال‌های گذشته افزایش بیشتری پیدا کرد.

این متخصص بیماری‌های عفونی ادامه می‌دهد: قبل از پاندمی کرونا کودکان مدام در محیط مدرسه و مهدکودک حضور داشتند و با انواع و اقسام ویروس‌های تنفسی و ویروس‌هایی مثل آبله‌مرغان در تماس بودند. به همین دلیل همیشه حتی به شکل خفیف مبتلا می‌شدند و همین باعث می‌شد که سطح ایمنی‌شان تا حدی حفظ شود. اما در دوره کرونا چون بچه‌ها بیشتر در خانه بودند و کلاس‌ها آنلاین برگزار می‌شود، تماس‌شان با ویروس‌ها کم شد. الان که دوباره تماس‌ها شروع شده، طبعا دوباره افزایش موارد ابتلا به عفونت‌ها را داریم.

به گفته رمضانی، این موضوع فقط هم مختص آبله‌مرغان نیست. بعد کرونا موارد ابتلا به ویروس پنوموکوک هم بیشتر شد و یک پیک داشتیم. همچنین مواردی از طغیان سرخک را داشتیم. با این که کشور ما در مرحله حذف بیماری سرخک بود. دلیلش هم این است که در دوره کرونا خیلی از والدین از ترس ابتلای کودکان‌شان به کرونا، آنها را برای تزریق واکسن نمی‌آوردند. به همین دلیل هم در ایران و هم در سایر کشورها مواردی از طغیان سرخک داشته‌ایم. کلا الگوی بیماری‌ها به خصوص ویروس‌های عفونی و باکتریایی بعد از دوره کرونا تغییر کرد و موارد ابتلا به آن بیشتر شد.

بزرگسالان مبتلا نمی‌شوند؟

ویروس آبله‌مرغان، بیماری شایع بین کودکان و به شدت مسری است و به گفته رمضانی، فردی که تاکنون مبتلا نشده، اگر در تماس با یک بیمار مبتلا قرار گیرد، نزدیک به ۱۰۰ درصد احتمال دارد که مبتلا شود. حتی اگر در سنین بالا باشد.

دبیر انجمن متخصصین بیماری‌های عفونی ایران تاکید می‌کند: هر قدر در سن پایین‌تر مبتلا شویم، بهتر است. چون عوارض و شدت آبله‌مرغان در کودکان کمتر است و در بزرگسالان عوارض و شدت بیشتری دارد.

آبله‌مرغان چه علائمی دارد؟

رمضانی با بیان این که آبله‌مرغان، یک بیماری ویروسی است و طبیعتا علائم مشترک زیادی با بیماری‌های ویروسی دیگر دارد و به همین دلیل خیلی اوقات، افراد این بیماری را با بیماری‌های مشابه آن اشتباه می‌گیرند، می‌گوید: آبله‌مرغان در ابتدا یک سری علائم عمومی دارد که ممکن است با همه عفونت‌های ویروسی دیگر اشتباه گرفته شود. علائمی مثل بدن‌درد، تب، سردرد و شکم‌درد. این بیماری همچنین به دلیل داشتن علائمی مثل سرفه و عطسه، گاهی با سرماخوردگی هم اشتباه گرفته می‌شود. اما بعد از گذشت دو سه روز از علائم عمومی، کم‌کم بروز بثورات پوستی یا ضایعات پوستی در فرد شروع می‌شود.

این پزشک متخصص بیماری‌های عفونی ادامه می‌دهد: حتی ضایعات پوستی هم ممکن است فرد را به اشتباه بیندازد. چون سرخک هم یکی از علائمش ضایعات پوستی است. البته الگوی انتشار ضایعات پوستی آبله‌مرغان کمک می‌کند که آن را از سایر بیماری‌های با علائم تب و ضایعات پوستی تشخیص دهیم.

دبیر انجمن متخصصین بیماری‌های عفونی ایران می‌گوید: الگوی انتشار ضایعات پوستی در آبله‌مرغان که به شکل دانه‌های کوچک قرمز هستند، از تن فرد شروع می‌شود. بعد به پشت می‌رسد و بعد تدریجا صورت و بقیه بدن را فرا می‌گیرد. این ضایعات به‌تدریج تغییر شکل می‌دهند و تبدیل به تاول‌های کوچک می‌شوند. بعد زخم می‌شوند، بعد خشک می‌شوند و بعد می‌افتند. درضمن تا زمانی که آن زخم‌ها خشک شوند و کامل بیفتند، این بیماری مسری است و می‌تواند بقیه را هم مبتلا کند.

دوره بیماری چقدر طول می‌کشد؟

ویروس آبله‌مرغان یک دوره کمون دارد؛ یعنی دوره‌ای که فرد با بیمارِ مبتلا تماس داشته ولی هنوز علائمی در او بروز نکرده است. این دوره ۱۰ تا ۲۱ روز طول می‌کشد. یعنی بین ۱۰ تا ۲۱ روز طول می‌کشد تا اولین علامت آبله‌مرغان در فرد ظاهر شود. بعد از بروز تمام علائم معمولا ۱۰ روز طول می‌کشد تا دوره بیماری تمام شود.

به گفته رمضانی، فرد معمولا یک بار به آبله‌مرغان مبتلا می‌شود و ابتلای دوباره در یک نفر رخ نمی‌دهد. البته در موارد نادری ممکن است برخی افراد به شکل خفیف مبتلا شوند اما بیماری در این افراد علائم بالینی ندارد. تاکید می‌کنم در موارد نادر، چون احتمال ابتلای مجدد بسیار پایین است.

این متخصص بیماری‌های عفونی در پاسخ به این سؤال که آیا کودکان زیر ۵ سال به این ویروس مبتلا می‌شوند یا نه، می‌گوید: هر فردی که در تماس با فرد آلوده باشد، مبتلا می‌شود. حتی کودکان زیر ۵ سال. البته به جز کودکان زیر ۶ ماه که ایمنی‌شان را از مادر می‌گیرند.

راه‌های انتقال ویروس

ویروس آبله‌مرغان از دو طریق تماس مستقیم با ضایعات پوستی فرد آلوده و از طریق ترشحات بینی فرد بیمار منتقل می‌شود. به گفته رمضانی، این بیماری درمان اختصاصی ندارد اما در صورت ابتلا بهتر است که فرد به پزشک مراجعه کند. چون اولا کودکان زیر ۵ سال معمولا دچار تب بالا می‌شوند و دوم این که همان طور که گفتم، تشخیص این بیماری از ویروس‌های دیگر سخت و نیاز است که حتما پزشک بیمار را ببیند و تشخیص درست دهد.

این پزشک چند توصیه درباره افراد مبتلا می‌کند و می‌گوید: کودکان مبتلا به آبله‌مرغان باید روزی یک بار دوش با آب ولرم بگیرند تا زخم‌شان عفونت نکند. چون ضایعات پوستی خارش زیادی دارند و گاهی کودک آن را می‌خاراند و دوش گرفتن کمک می‌کند تا زخم‌ها عفونت نکند. درضمن ناخن‌های کودک باید کاملا کوتاه باشند. همچنین کودک تا زمانی که علائم دارد، اصلا نباید در فضای عمومی حضور پید کند. نه در مدرسه و نه درمهدکودک و جاهای دیگر. چون در صورت حضور فرد مبتلا در یک مکان عمومی، تا بیشتر از ۹۸ درصد احتمالا ابتلا وجود دارد. حتی اگر تماس در فاصله زمانی کوتاهی اتفاق بیفتد.

آبله‌مرغان درمان اختصاصی ندارد اما ...

رمضانی درباره درمان ویروس آبله‌مرغان هم توضیح می‌دهد: این ویروس درمان اختصاصی ندارد و فقط برای گروه‌های خاص، زنان باردار و بیماران نقص ایمنی درمان اختصاصی دارد. مصرف آنتی‌هیستامین و خانواده آن در کاهش علائم بیماری کمک‌کننده است. همچنین اگر کودک تب دارد، استامینوفن باید مصرف شود. مصرف ایبوپروفن برای کودک توصیه نمی‌شود. کودک با مصرف همین داروها، استراحت کردن، کمک کردن به آرام شدن کودک به خاطر خارش زخم‌ها کمک می‌کند تا دوره بیماری به پایان برسد.

به گفته این متخصص بیماری‌های عفونی، در موارد نادری بیماری در فرد شدید می‌شود و درگیری ریه یا درگیری مغزی پیدا می‌کند اما بسیار نادر است و در کودکان هم کم پیش می‌آید.

زونا همان آبله‌مرغان است؟

رمضانی در پاسخ به این سؤال که آیا صحت دارد بیماری زونا شکل دیگری از آبله‌مرغان است، بیان می‌کند: بله، زونا شکل تغییریافته آبله‌مرغان است. درواقع ویروس آبله‌مرغان این خاصیت را دارد که سال‌ها داخل بدن و در یک سری غدد لنفاوی و ... به صورت نهفته باقی بماند. یعنی ویروس دیگر هیچ علائمی ندارد اما کاملا از بدن پاک نمی‌شود و نهفته در بدن فرد باقی می‌ماند. تا این که عاملی مثل استرس، افزایش سن یا تضعیف سیستم ایمنی باعث فعال شدن آن ویروس می‌شود و این بار علائم بالینی آن شبیه آبله نیست و به آن زونا می‌گوییم.

این متخصص بیماری‌های عفونی با اشاره به این که زونا، بیماریِ دوره بزرگسالی است و معمولا در سنین سالمندی مبتلا می‌کند، می‌گوید: ضایعات پوستی زونا کاملا متفاوت از ضایعات پوستی آبله‌مرغان است. زونا نوع چشمی دارد که چشم‌ها را درگیر می‌کند، زونای صورت داریم، زونای پشت و بالاتنه داریم. هر یک از اینها دردهای عصبی بسیار شدید و آزاردهنده‌ای دارند.

۴۷۲۳۶

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1903382

دیگر خبرها

  • ببینید | حال بد آرمین زارعی روی تخت بیمارستان؛ بیماری آقای خواننده چیست؟
  • ماماها، زنان را به زایمان طبیعی تشویق کنند
  • «کودکان اُتیسمی» روی مرز باریک مرگ و زندگی
  • هزینه درمان کودکان زیر هفت سال در بیمارستان‌های سیستان و بلوچستان رایگان شد
  • علت افزایش آمار آبله‌ مرغان در ایران چیست؟
  • ۲ دلیل مهمِ افزایش آمار آبله‌ مرغان در ایران/ کدام کودکان آبله مرغان نمی‌گیرند؟
  • رایگان شدن هزینه‌های درمانی کودکان زیر ۷ سال
  • هزینه‌های درمان کودکان زیر ۷ سال در بیمارستان‌های زاهدان رایگان شد
  • درمان رایگان کودکان زیر ۷ سال در بیمارستان های دولتی سمنان
  • هزینه‌های درمان کودکان زیر ۷ سال در بیمارستان‌های دانشگاه علوم پزشکی زاهدان رایگان شد